Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 27/08/2006
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Oana Popescu
Titlul articolului: Economia britanica, in foame de romani
Acces online: https://old.cotidianul.ro/economia_britanica_in_foame_de_romani-14867.html


Economia britanica, in foame de romani

 

Mediul de afaceri britanic transmite autoritatilor un mesaj clar - muncitorii imigranti sint bine veniti in Marea Britanie, iar multe companii ar avea probleme fara ei.

 

Imigrantii est-europeni veniti sa munceasca in Regatul Unit au avut un impact in mare masura pozitiv asupra economiei britanice, arata o evaluare publicata in editia de duminica a ziarului britanic "The Observer". Cei care si-au gasit locuri de munca bine platite si sigure, precum chelnerii cehi sau culegatorii de fructe slovaci, au adus beneficii tarii-gazda. Potrivit Ministerului de Interne britanic, cea mai raspindita ocupatie pentru nou-sositi nu a fost insa cea de instalator sau de zidar, ci diferite joburi in administratie, afaceri si management.

 

Inflatia, dobinzile si preturile, tinute pe loc

 

Lucratorii care isi platesc impozitele, majoritatea muncitori si doritori sa isi asume locuri de munca pentru care sint supracalificati, au ajutat la pastrarea controlului asupra salariilor.

 

Banca Angliei a sugerat ca noul val de imigratie a fost un factor de prevenire a cresterii rapide a preturilor la petrol, nepermitind o crestere periculoasa a inflatiei si a ratelor dobinzii. Un raport al agentiei de consultanta Ernst and Young Item Club a sugerat ca, fara imigranti, costurile privind imprumuturile ar fi fost cu un procent mai mari. In acest fel s-a contribuit la consolidarea stabilitatii economice.

 

 

Piata imobiliara, in plin avint

 

In angajarea de lucratori din Est, numeroase domenii au intrevazut o serie de oportunitati lucrative. O explicatie oferita pentru intarirea pietei imobiliare a fost cererea de locuinte pentru muncitorii est-europeni, in timp ce magazinele de preparate culinare, Internet-cafe-urile si agentiile de transfer de bani au actionat si ele in vederea satisfacerii noilor nevoi.

 

Esticii, angajati mai buni

 

Pe de alta parte insa, cresterea somajului timp de peste un an, simultan cu cresterea numarului locurilor de munca arata ca unele dintre acestea au fost absorbite de noii muncitori in loc sa mearga spre somerii autohtoni. Este posibil ca acest lucru sa se datoreze faptului ca nou-sositii din Europa de Est au calificari pe care muncitorii locali nu le pot oferi si mai mult entuziasm. "Imigrantii est-europeni sint mai entuziasti, mai punctuali si mai bine pregatiti", arata si "Sunday Telegraph". Potrivit "The Observer", este comod si bine pentru economie pe termen scurt sa fie angajati imigranti, dar se pune problema cit de bine pregateste sistemul educational britanic studentii pentru locurile de munca disponibile.

 

Platitori de taxe

 

Si publicatia scotiana "Sunday Herald" remarca faptul ca imigrantii nu reprezinta o povara pentru sistemul social britanic, ei neavind dreptul la ajutoare de somaj sau ajutoare sociale pentru locuinta in primii patru ani de sedere pe teritoriul britanic, dar platind taxe si impozite mai mari decit cetatenii britanici.

 

Romanii, bine veniti

 

In concluzie, releva "The Observer", sosirea polonezilor, cehilor si a altor imigranti din tarile care au aderat recent la UE reprezinta un beneficiu fara echivoc, care a ajutat la umplerea lacunelor privind calificarile, stimulind productivitatea si creind noi platitori de impozite. A inchide usa bulgarilor si romanilor nu va fi de nici un ajutor, in timp ce asigurarea unei pregatiri mai bune pentru britanici va fi utila. In contextul imbatrinirii demografice, beneficiile vor exista si pentru structura de virsta a populatiei active. "The Observer" adauga si ca imigratia a fost sporita artificial de restrictiile impuse in alte tari membre UE, care vor disparea insa pina in 2011, cind vor fi ridicate obstacolele in calea intrarii est-europenilor in Germania, Austria, Italia si alte tari.

 

Irlanda nu ne vrea

 

Irlanda vrea sa blocheze accesul fortei de munca din Bulgaria si Romania, scrie ziarul "Irish Independent". Sub titlul "Usi inchise pentru imigranti", ziarul citeaza surse din guvern care au declarat ca prim-ministrul Bertie Ahern si ministrul Justitiei, Michael McDowell, vor sa introduca permise speciale de munca pentru bulgari si romani. "Nivelul de trai in Bulgaria si Romania este de departe sub cel al altor tari care au aderat la UE, incit ne-am putea inunda cu muncitori in cautare de locuri de munca aici", a declarat o sursa publicatiei irlandeze.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.